169068 3 dielna sada nozov pre polovnika
3 Dielna sada nožov pre poľovníka
Skladom - doručíme za 1-2 dni
45 €
Kód: 50799
170043 3 dielny set polovnicke noze
3 dielny set poľovnícke nože
Skladom - doručíme za 1-2 dni
36 €
Kód: 51130
170064 arkansas original
Arkansas Original
Skladom - doručíme za 1-2 dni
44 €
Kód: 51137
171408 bruska na noze do vrecka 4 v 1
Brúska na nože do vrecka 4 v 1
Skladom - doručíme za 1-2 dni
24,50 €
Kód: 51594
170061 bruska puma
Brúska Puma
Skladom - doručíme za 1-2 dni
40 €
Kód: 51136
170175 damaskove noze sada
Damaškové nože sada
Skladom - doručíme za 1-2 dni
198 €
Kód: 51179
171753 damaskovy noz
Damaškový nož
Skladom - doručíme za 1-2 dni (1 ks)
160 €
Kód: 51711
169860 damaskovy noz trifolium
Damaškový nôž Trifolium
Skladom - doručíme za 1-2 dni
153 €
Kód: 51069
171045 damaskovy noz dyka tokisu tanto s puzdrom
188 €
Kód: 51472
170172 damaskovy noz matador
Damaškový nôž Matador
Skladom - doručíme za 1-2 dni
157 €
Kód: 51178
169863 damaskovy noz pecora
Damaškový nôž Pecora
Skladom - doručíme za 1-2 dni
160 €
Kód: 51070
170370 damaskovy polovnicky noz ingrata
Damaškový poľovnícky nôž Ingrata
Skladom - doručíme za 1-2 dni
169 €
Kód: 51245
Hore
Ďalšie produkty
630 položiek celkom

Nôž

Nôž je jednoduchý nástroj určený na krájanie a rezanie, prípadne na bodanie, vŕtanie a boj. Zvyčajne ho tvorí ostrá hrana inak čepeľ a rukoväť. Princípom použitia je vlastne usmernenie ľudskej sily na nepatrnú plochu ostria, kde nôž vytvára veľký tlak.

Je veľké množstvo rôznych kategórií nožov. Ich tvar, veľkosť a vyhotovenie zodpovedajú tomu, pre aký účel boli vyrobené. Snáď najbežnejšími nožmi sú: príborové, kuchynské, vreckové, lovecké, bojové, nože vrhanie, bajonety, dýky, mačety a ďalšie. Okrem spomínaných typov existujú aj nože, ktoré môžu byť súčasťou väčších strojov ako napr. hobľovací nôž, sústružnícky nôž atď.

Nožu podobný nástroj existuje už najmenej dva a pol milióna rokov, o čom svedčí nález podobného nástroja ako nôž z tohto obdobia v oblasti Oldowan. Pôvodne sa tieto nástroje vyrábali z kameňa, kosti, pazúrika a obsidiánu (druh sopečného skla). Nože sa postupom času konštrukčne vyvíjali. Čepele sa začali vyrábať z bronzu, medi, železa, ocele, keramiky alebo titánu. Mnohé civilizácie majú ich vlastnú verziu noža. Niektoré kultúry dávajú nožu duchovný a náboženský význam, vzhľadom k tomu, že nôž bol prvým ľudským nástrojom, ale aj zbraňou.

Časti noža

Moderné nože sa skladajú z týchto častí:

Čepeľ

Rukoväť

Hrot – ostrý koniec noža, ktorý slúži na prepichávanie

Ostrie – rezná hrana noža siahajúca od hrotu až k záštite ( chrániču prstov )

Výbrus – zúžená časť na čepeli, na ktorého konci je ostrie

Chrbát noža – širšia vrchná časť čepele

Fuller – vybrúsený výsek na čepeli, ktorý slúži na odľahčenie noža

Ricasso – ploché miesto čepele, ktoré je medzi čepeľou a záštitiou

Záštita – bariéra medzi čepeľou a rukoväťou, ktorá bráni skĺznutiu ruky smerom dopredu na ostrie

Päta – koniec rukoväte

Šnúrka na zápästie – popruh slúži k pripevnenie noža k zápästiu

Ostrie čepele môže byť hladké alebo zúbkované, alebo to môže byť aj kombinácia obidvoch.

Rukoväť je určená na držanie a bezpečnú manipuláciu s nožom. Môže obsahovať tang (tŕň), časť čepele, ktorá ústí v rukoväti. Nože sa vyrábajú buď s čiastočným tŕňom, alebo plným tŕňom, ktorý je viditeľný po celej dĺžke rukoväte ako na vrchnej, tak aj na spodnej strane. Rukoväť môže mať tiež záštitu, kus materiálu (väčšinou kovu), ktorý je umiestnený na prednej alebo aj na zadnej časti rukoväti. Záštity slúžia aj na spevnenie noža.

Čepeľ

Čepeľ noža môže byť vyrobená z rôznych materiálov, z ktorých každý má svoje výhody aj nevýhody. Uhlíková oceľ je zliatina železa a uhlíka a môže byť veľmi ostrá. Dobre drží ostrie, ľahko sa ostrí, ale môže ľahko zhrdzavieť a na povrchu sa časom vytvárajú viditeľné škvrny. Nerezová oceľ je zliatina železa, chrómu, niklu a niekedy aj molybdénu, ktorá obsahuje len malé množstvo uhlíka. Ostrie nie je také ostré ako pri uhlíkovej oceli, ale je odolné voči korózii. Nerezová oceľ s vyšším obsahom uhlíka spája lepšie vlastnosti uhlíkovej a nerezovej ocele. Táto oceľ neoxiduje, nezanecháva škvrny a udržuje ostré ostrie. Laminovaná čepeľ je vyrobená z viacerých kovov, ktoré sú vrstvené a vytvárajú tzv. sendvič, ktorý je kombináciou dobrých vlastností použitých materiálov. Napríklad vrstva tvrdšej, ale zato krehkejšej ocele, môže byť vložená medzi mäkšie vonkajšie vrstvy, ktoré sú pevnejšie vyrobené z nerezovej ocele pre zníženie náchylnosti na koróziu. V tomto prípade je však náchylnejšie na koróziu ostrie, a to môže byť nevýhoda. Damašková čepeľ je podobná laminovanej. Sú to vrstvy rôznych druhov ocele, ktoré sú spojené vysokou teplotou dohromady a pri vytváraní čepele vzniká na nej vzor.

Titán je kov, ktorý má lepší pomer pevnosti k hmotnosti, neopotrebúva sa a je pružnejší ako oceľ. Karbidy v titánovej zliatine umožňujú tento materiál zahriať tak, aby bol dostatočne tvrdý, aby mohol mať titánový nôž ostrie. Keramická čepeľ je tvrdá, krehká a ľahká. Svoje ostrie si zachováva aj po mnoho rokov, a to bez údržby. Ale na druhej strane je krehká ako sklo, a keď nôž spadne na tvrdý povrch môže sa rozlomiť. Tieto nože sú však imúnne voči korózii a ostriť sa môžu len jemným silikóno-karbidovým brúsnym papierom, alebo špeciálnymi brúsnymi kotúčmi. Plastové čepele nie sú nijak zvlášť ostré a zvyčajne sú zúbkované. Často slúžia len na jedno použitie (napr. v lietadlách).

Oceľové čepele sú bežne tvarované kovaním alebo brúsením. Pri kovaných čepeliach sa zahrieva jeden kus ocele a potom sa zahorúca tvaruje pomocou kladiva alebo lisu. Brúsené čepele sa tvarujú brúsením pomocou obrábacích strojov. U oboch metód musí byť oceľ pred tvarovaním tepelne spracovaná. To zahŕňa ohriatie ocele nad jej kritický bod, potom kalenie, aby oceľ sa zvýšila jej tvrdosť. Po zakalení je čepeľ temperovaná, aby sa v nej uvoľnil tlak a čepeľ zostala pružnejšia. Hmota, z ktorej sa vyrábajú kuchynské nože je tvarovaná do čepelí obidvoma spôsobmi, kovaním aj brúsením. Čepele, ktoré sú tvarované kovaním sú drahšie.

Nože sa ostria rôznymi spôsobmi. Čepele s rovným povrchom majú tvar, ktorý sa zo širokého chrbta noža zužuje do ostria v priamej alebo konvexnej línii. V priereze môže mať čepeľ tvar dlhého tenkého trojuholníka, alebo štvoruholníka s jedným ostrým uhlom ( s výbrusom len na jednej strane čepele ). Preliačený výbrus má konkávne, skosené hrany. Výsledkom je, že čepeľ má tenšie ostrie, ktoré má lepšiu reznú schopnosť pri plytkých rezoch, ale na druhej strane ostrie je menej trvácne ako má čepeľ s plochým výbrusom a bude mať problémy pri hlbších rezoch. Vrúbkované ostrie noža môže byť zvlnené, vrúbkované alebo zúbkované ostrie, podobné pílkam. Zúbkované čepele sú vhodné pre agresívne rezanie, pričom hladké čepele sa lepšie hodia pre jemné krájanie, rezanie (napr. holenie, sekanie, krájanie).

Pevné čepele

Nože s pevnou čepeľou, niekedy nazývané aj pracovné nože, sa nedajú zložiť, zohnúť alebo zasunúť dovnútra rukoväte a tieto nože sú silné a pevné vďaka časti noža, ktorá sa volá tang, čo je vlastne okrúhle alebo ploché predĺženie čepele do vnútra rukoväte. Rukoväť a tang sú k sebe pripevnené buď lepením alebo nitovaním.

Skladacie čepele

Skladaciu čepeľ spája s rukoväťou otočný čap, ktorý umožňuje preklopiť čepeľ do vnútra rukoväte. Aby sa zabránilo náhodnému poraneniu zvyčajne majú zatváracie nože uzamykací mechanizmus. Rôzne uzamykacie mechanizmy ľudia uprednostňujú z rôznych dôvodov, napr. podľa sily, ktorá je potrebná na prekonanie mechanizmu, legálnosti nosenia a jednoduchosti použitia.

Ďalšou významnou vlastnosťou pri skladacích nožoch je otvárací mechanizmus. Tradičné vreckové nože a nože Swiss Army bežne používajú uzamykací mechanizmus back lock, zatiaľ čo moderné zatváracie nože častejšie používajú čap, otvor alebo disk, ktoré sú umiestnené na čepeli, a ktorých výhodou je otváranie čepele jednou rukou.

Automatické alebo vystreľovacie nože sa otvárajú pomocou energie, ktorá sa uvoľní po stlačení tlačidla alebo páky alebo iného ovládača, ktorý je zabudovaný do rukoväti noža.

Stále častejšie sa na otvorenie noža používa pružina, ktorá pomáha čepeli, aby sa vysula, pokiaľ sa nožom urobí pohyb pod určitým uhlom. Na rozdiel od automatických alebo vystreľovacích nožov, kde je čepeľ uvoľnená pomocou tlačidla, tieto nože kinetickú energiu čepele. To zanmená, že čepeľ sa stáva sama o sebe pohonom. Tento mechanizmus môže byť taký rýchly, ak nie aj rýchlejší ako pri automatických nožoch.

Rukoväť

Rukoväte nožov môžu byť vyrobené z mnohých rôznych materiálov, z ktorých má každý svoje výhody a nevýhody. Rukoväte sú vyrábané v širokej škále tvarov a štýlov a často sú textúrované, aby sa zlepšila ich priľnavosť.

Drevené rukoväte majú dobrú priľnavosť a je to aj teplý materiál, ale s údržbou je to horšie. V niektorých krajinách dokonca majú komerčný mäsiari zakázané používať nože s drevenou rukoväťou, a to z hygienických dôvodov. Nie sú vode odolné a pri kontakte s ňou môže rukoväť prasknúť alebo sa pokriviť. Moderné a laminované drevo zväčša tieto problémy prekonali. Pri výrobe sa používa mnoho krásnych a exotických tvrdých driev. Ďalšími materiálmi, ktoré sa používajú na výrobu rukovätí sú napr. guma, koža, kaučuk, micarta, nerez alebo hliník. Pri výrobe rukovätí sa tiež používajú aj viac exotické materiály ako sú kameň, kosti, mamutie zuby, slonovina, rôzne rohy a parožia. Tieto materiály sa častejšie používajú pri rukovätiach s črienkami a tiež väčšinou ako jej ozdobné prvky.

Rukoväte môžu byť prispôsobené aj pre ľudí so zdravotným postihnutím. Napr. rukoväť noža môže byť silnejšia, alebo lepšie odpružená pre osoby s artritídou.

Nôž má špecifickú funkciu a nie je vhodné ho používať inak, ale len pre tie účely pre aké bol vyrobený (napr. nie ako otvárač konzerv). Je dôležité udržiavať nôž čistý a pravidelne čistiť špinu, ktorá sa hromadí medzi čepeľou a rukoväťou. Skladacie nože je potrebné pravidelne mierne naolejovať, aby sa eliminovala oxidácia kovových častí.

Späť do obchodu